General Tire Geschiedenis.

De complete geschiedenis van General Tire

General Tire Banden / General Tire Geschiedenis

Het begin

General Tire, opgericht in 1915 door William F. O’Neill (“W.O”) en zijn partner Winfred E. Fouse. Toen het duo begon met het produceren van banden waren er meer dan 300 bedrijven die ook banden maakten. O’Neill maakte de beslissing om de eerste montage markt (OE) over te slaan en zich te focussen op een kwaliteit band voor de vervanging markt. Hieruit volgde de General Jumbo band.

In de jaren 20 vormde het bedrijf een onafhankelijk dealer netwerk, welke ervoor zorgde dat General Tire als premium merk werd neergezet. Tijdens deze periode produceerde het ontwikkelteam van General Tire de Low Pressure Ballon Jumbo’s, welke maar 0.8 bar aan luchtdruk nodig hadden. Dit was de eerste van vele innovaties zoals de Dual Ballon, Dual 8, Dual 10, Squeegee en Dual 90 die de positie van General Tire als een van de beste merken op de markt versterkte.

Internationale groei

In 1930 ging General Tire internationaal met de aankoop van een aantal fabrieken. De General Tire & Rubber Company te Mexico en de Tire Fabric Operation te Barnesville. De aankoop van deze fabrieken versterkte de positie van General Tire zowel nationaal als internationaal.

Rond 1944-1945 had de US te maken met een tekort aan banden mede door de Tweede Wereldoorlog. General Tire en een aantal andere fabrikanten besloten een einde te maken aan dit tekort. General Tire bouwde een tweede fabriek in Texas en hervatte de productie van banden in november 1944.

In 1955 maakt General Tire voor het eerst intrede in de eerste montage markt. Eerst als leverancier van General Motors en later voor een aantal andere grote auto producenten. Door deze stap had General Tire een ernstig tekort aan moderne fabrieken, in 1959 bouwt General Tire zijn derde fabriek in Mayfield, Kentucky. Gevolgd door de vierde en vijfde fabriek in 1967. Een gigantisch complex in Bryan, Ohio en een personenwagen en truck banden fabriek in Charlotte, New York.

In 1973 bouwt General Tire haar laatste fabriek in Mt. Vermon, Illinois. Dit zorgt ervoor dat de nu verouderde fabriek in Waco, Texas gesloten moest worden.

Naarmate de jaren vorderden, deed de innovatie dat ook. Het R&D team van General Tire behoorde op dat moment tot een van de beste ter wereld. In 1943 hebben ze het 40 jaar oude probleem met “carbon black – latex masterbatches” opgelost, wat er in principe voor zorgt dat de nieuwe rubber samenstelling de levensduur van de band verlengt. Rubber verdunnen met olie is een uitvinding uit 1949 waarop in 1960 een patent wordt aangevraagd.

De aandeelhouders van General Tire besluiten in 1984 de naam te veranderen naar GenCorp en Gencorp Inc. Als patent houder van alle innovaties die General Tire over de jaren heeft behaald.

In het begin van 1987 geeft Continental AG aan geïnteresseerd te zijn in het aankopen van General Tire, in oktober 1987 is de verkoop rond en is Continental Tire eigenaar van een van de sterkste merken uit Amerika.

Waar staat General Tire vandaag?

General Tire heeft vandaag de dag nog steeds kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het merk biedt een complete lijn Personenwagen, Bestelwagen, SUV, Off-Road en Truck -banden van een zéér hoge kwaliteitsklasse. De innovaties die vroeger door het merk behaald zijn, worden vandaag de dag voorgezet door het R&D Team van General Tire, met technologieën als: Duragen, 3D Sipe, en Monitor Technologie.

De fabriek in Mt. Vernon, Illinois produceert nog steeds 3 miljoen autobanden per jaar, hoewel het grootse gedeelte van de banden tegenwoordig in Europa vervaardigd wordt, is General Tire nog steeds de producent van Amerikaanse degelijkheid.

General Tire Geschiedenis

Back to Top